Adoptieprocedure

U heeft interesse in een hond

U heeft via onze website, Facebook of Marktplaats een hond gezien waar u interesse in heeft? Wij vragen belangstellenden altijd eerst ons vragenformulier in te vullen. Als u ons een mail stuurt krijgt u dit formulier als word-bijlage gemaild.  Als wij uw formulier hebben ontvangen nemen we natuurlijk even contact met u op. Als er serieuze belangstelling blijft bestaan voor de betreffende hond zetten wij deze vrijblijvend op gereserveerd.  De meeste honden verblijven nog in Spanje. Een aantal honden zit echter al in Nederland in een opvanggezin. Als de hond in Nederland is dan vragen wij het gastgezin waar de hond op dat moment verblijft om contact met u op te nemen. U kunt dan nog wat dingen doornemen en een afspraak maken voor een kennismaking.

Het is voor ons, voor u en zeker voor de honden erg belangrijk dat er een goed overwogen keuze wordt gemaakt om het betreffende dier een mooie toekomst te kunnen bieden. Zo voorkomen we problemen voor de potentiële adoptanten maar zeker ook voor de dieren, die eindelijk dan het geluk ‘gevonden’ hebben en dan weer weg zouden moeten. Dit willen we koste wat kost voorkomen. U moet overtuigd zijn van uw keuze en wij moeten ook overtuigd zijn van de juiste plek voor de hond. Daarom zal er een voorcontrole plaatsvinden zodat wij weten waar het dier terecht komt. Wij hebben vrijwilligers door heel Nederland die vervolgens een afspraak met u maken om bij u langs te komen.

Als u tot adoptie overgaat kunt u met het gastgezin een afspraak maken wanneer u de hond kunt ophalen. Verblijft de hond nog in Spanje dan komt de hond met het eerstvolgende transport naar Nederland. Vanuit Spanje komen de honden gemiddeld één keer in de 6 tot 8 weken naar ons land met een bus. Meestal komen de honden in Vleuten, Den Haag of Hoofddorp aan. U ontvangt dan van ons het adres en de aankomsttijd. Bij het in ontvangst nemen van de hond tekent u ook de adoptieovereenkomst. Binnen twee weken na ontvangst betaalt u het adoptiebedrag. Hierna wordt het paspoort naar u verstuurd en komt de chip van uw hond op uw naam te staan.

We vinden het geweldig als een hond van onze stichting een nieuw plekje gaat krijgen. Voordat tot adoptie wordt overgegaan hebben we een paar aandachtspunten die we u willen meegeven.

 Aandachtspunten alvorens tot adoptie over te gaan:  

  • Heeft u met iedereen in het gezin alles doorgenomen en staat iedereen er achter?
  • De oudere honden zullen vaak al gewend zijn om bij mensen in huis te leven en ze zijn rustiger dan jonge honden. Aan de andere kant realiseert u zich dat een oudere hond meer kosten met zich mee kan brengen (dierenarts).
  • Deze kosten zijn vaak niet meer te verzekeren bij een dierenkostenverzekering (vanaf een bepaalde leeftijd). Wij bieden regelmatig dieren ter adoptie aan die medicatie nodig hebben. Uiteraard wordt dit vermeld bij de informatie over het bewuste dier. Deze kosten komen voor uw rekening als u tot adoptie overgaat.
  • Bij dieren met een lichamelijke beperking moet u goed in overweging nemen wat dit betekent voor uw dagelijks leven, uw vakanties, uw tijd, uw gezin etc.. Deze dieren hebben over het algemeen, naar gelang de aard van de beperking, intensievere zorg nodig.

Bloedtesten

Alle honden die van onze samenwerkende asielen hier naar toe komen zijn volledig geënt, gechipt en zijn in bezit van een officieel dierenpaspoort. Bovendien vindt een bloedanalyse in een laboratorium plaats om te controleren of de hond geen Middellandse Zeeziekte heeft. Wij laten altijd bloedtesten uitvoeren in Spanje, voordat honden naar Nederland komen voor hun adoptie. Wij adviseren iedereen om de testen voor Middellandse Zeeziektes na een half jaar te herhalen omdat door de incubatietijd van enkele ziektes een tweede test een ander resultaat kan geven.

Leeftijden van de adoptiehonden

Van het merendeel van de honden die wij bemiddelen is de leeftijd geschat door de Spaanse dierenartsen  aan de hand van de algehele conditie van de hond, het gebit en de ogen (staar).
Dit is iets waar geen rechten aan ontleend kunnen worden. Wij proberen zo integer mogelijk te werken maar als een Nederlandse dierenarts de hond iets jonger of ouder schat is dit iets waar wij weinig aan kunnen doen. Wie heeft in deze gelijk - het zal in het midden liggen. We vinden het wel belangrijk dat u ook dit in uw overweging meeneemt bij de belangstelling voor één van onze honden om teleurstelling achteraf te voorkomen.