Gedragsdeskundige

Stichting Dierensteun La Vida werkt samen met een gedragsdeskundige. In de eerste periode na adoptie zijn er soms vragen over het gedrag van de hond. Het is fijn om dan contact op te kunnen nemen met een ervaren deskundige.

Mijn naam is Yett van Omme.

Toen ik zes jaar oud was, hadden ze bij ons in de buurt een nestje pups. Mijn broer en ik kwamen, met allebei een pup op de arm, bij onze ouders met een smekende blik dat wij ook een pup wilden hebben. Zij gingen overstag en wij mochten er één kiezen. Dat werd het teefje en we noemden haar Asta. Vanaf toen is mijn liefde voor honden ontstaan en nooit meer weggegaan. Ik ging altijd met haar wandelen en ik wandel nog steeds veel, nu met mijn eigen honden. Onze eerste eigen hond was een herplaatser uit het asiel. Wodan, een kruising bouvier. Ik heb veel van hem geleerd en ben ook met hem op cursus gegaan. Omdat ik meer wilde doen ben ik de opleiding Kynologisch instructeur gaan doen bij de Dierenbescherming. Heb daarna een aantal jaren lesgegeven met veel plezier. Er kwam een nieuwe uitdaging op mijn pad om beheerster te worden van het Dierenasiel in Ede. Die heb ik met beide handen aangegrepen. Het waren tropenjaren. Je maakt zoveel mee en ziet soms vreselijke dingen. Gelukkig zijn er ook veel positieve momenten die het werk heel waardevol maken. Het plaatsen van een ouder dier, een langzitter of een dier met een handicap. Eigenlijk is iedere plaatsing een geschenk en maakt je dag weer goed. Daar kan niets tegenop.

Ik ben mij altijd blijven verdiepen in hondengedrag en heb door de jaren heen ook allerlei trainingen, workshops etc. gevolgd. De hondenwereld is in beweging en er zijn veel verschillende inzichten. Ik vind het belangrijk om op de hoogte te blijven. Maar, het meeste heb ik geleerd van de honden zelf, door vele uren te observeren en mij te verdiepen in de lichaamstaal.  Hoe beter wij onze honden begrijpen, hoe beter wij kunnen reageren op wat zij ons vertellen. Hierdoor kunnen “problemen” worden voorkomen of opgelost.

Tegenwoordig ga ik bij mensen met honden op huisbezoek om naar de relatie te kijken en samen te bespreken hoe het gedrag van de hond zou kunnen verbeteren/ombuigen, zodat baas en hond meer plezier met elkaar kunnen hebben. Daarnaast werk ik samen met een aantal dierenartsen, asielen en vanaf nu ook met Dierensteun La Vida. Ik houd altijd een zwak voor herplaatsers en wil graag mensen adviseren die de moeite nemen om een herplaatser weer een huis te bieden.

Meer informatie kunt u vinden op mijn website: www.hondenspecialiste.nl